xTool S1 40w

xTool S1 Diode Laser een betaalbare en veilige optie?

De xTool S1: Een eerste indruk

Onze xTool S1, een compacte lasersnijder, nu sinds een maand in gebruik en ik zal je alvast verklappen, ik ben fan!

In onderstaande blog neem ik jullie graag mee in een eerste indruk, waarom wij voor deze machine hebben gekozen, maar ook de beperkingen van een Diode laser en waarom deze misschien niet de juiste keuze voor jou zou kunnen zijn.

Introductie:

Als je op zoek bent naar een hoogwaardige laser, maar dan wel met de veiligheid van een volledige behuizing, maar zonder het prijskaartje van een enorme CO2-machine, dan is de xTool S1 (in ieder geval voor ons) een perfecte keuze. Deze laser bevindt zich in het middengebied van xTool, mooi gepositioneerd tussen de D1 Pro met een open frame en de veel duurdere P2.

De S1 is ook een snelle en efficiënte machine die snelheden tot 600 mm/s kan bereiken. Bovendien is hij ook mooi ruim waardoor er materiaal met een oppervlak van 48 tot 58 centimeter in past. De standaard maximale hoogte van werkstukken is 4cm, maar deze is eventueel nog uit te breiden door het gebruik van de optionele xTool Riser base en dan kun je objecten tot 13,5cm bewerken. Ook kun je dan gebruik maken van andere accessoires die meer hoogte vragen zoals de RA2 Pro om ronde objecten te kunnen bewerken.

Hoewel de laser automatisch scherp kan stellen met een probe, ontbreekt een camera die wel op de duurdere P2 zit. Maar in plaats daarvan heeft de S1 een hands-on handmatig systeem waarmee je de exacte randen van je materiaal kunt bepalen. Deze punten worden vervolgens realtime omgezet naar de xTool-software, waardoor heel precies jouw tekst of afbeeldingen kunnen worden geplaatst en complexe hulpmiddelen overbodig zijn.

Hier zat voor mij een grote twijfel hoe dit in de praktijk zou werken, maar ik moet zeggen, het werkt voortreffelijk. Ik heb geen enkele keer een grote afwijking gehad en dat is boven alle verwachting.

Er zijn drie verwisselbare gereedschapskoppen beschikbaar van: 20 en 40 watt blauwe 455 nm diodelasers voor het snijden van organische materialen en een 2 watt infrarode 1064 nm laser voor het graveren van metalen.

Daarnaast zijn er nog tal van accessoires beschikbaar, een aantal hiervan komen ook in deze blog voorbij.

Wat zit er in de doos:

De S1 basisset bestaat uit een grotendeels gemonteerde laser, schroevendraaier, kleine magnetische materiaalklemmen, slang voor de lucht afvoer en een aantal samples van hout en acryl om gelijk te kunnen beginnen met graveren.

Wij hebben er voor gekozen om een uitgebreide versie aan te schaffen, daarin zat ook de 2W IR laserkop, het Honingraad bed, Air assist, RA2 Rotary kit, Riser Base en de Fire Safety set, die ervoor zorgt dat mocht er onverhoopt toch een werkstuk vlam vatten, deze automatisch wordt geblust.

Quick setup:

Het uitpakken en installatie gaat erg makkelijk, al is het aan te raden vanwege het formaat van de machine om iemand in de buurt te hebben die even kan helpen tillen.

De machine was mooi verpakt in schuim dat met grote klittenband riemen vastgezet was. Dat gaf direct een premium gevoel bij het uitpakken en dat hebben ze dus heel goed gedaan bij xTool.

Na het uitpakken hoef je eigenlijk alleen maar de laserkop te installeren en de luchtslang te monteren en je kunt met de basis machine eigenlijk al aan de slag. Wij hebben gelijk de Riser base ook geïnstalleerd en dat is even wat extra schroeven, maar ook die zat er snel onder.

De honingraat hoef je er maar in te leggen en de air assist is met twee aansluitingen ook zo aangesloten. Al met al ging dat heel soepel en snel.

De Rotary en de Fire Safety set hebben we nog even niet aangesloten voor de eerste tests. De Rotary bewaren we nog even tot we de eerste meters gemaakt hebben en de Fire Safety set tot hij op zijn definitieve plek staat.

Een korte video van onze unboxing kun je hier vinden: https://www.youtube.com/watch?v=RTBIglQMvvo&t=22s

Software:

In de voorbereiding hadden wij natuurlijk al talloze YouTube filmpjes gekeken over de bijgeleverde software voor een vliegende start. Want de hoofdvraag was natuurlijk, gebruik je die of ga je toch voor de industrie standaard LightBurn?

Wij hebben gekozen voor xTool Creative Space (XCS), want die maakt gelijk gebruik van alle features van de S1, waar LightBurn dat nog niet doet. Met de komst van XCS 2.0 zitten er ook weer tal van extra features in die dit eigenlijk een heel goed werkende tool maken met volledige ondersteuning van de mogelijkheden van de S1.

Je kunt namelijk direct de positie van de laser zien in het werkgebied, automatisch focussen, heel makkelijk het werkgebied markeren en daarop jouw gravure of project uitlijnen en het is ook mogelijk om een raster te laten maken zodat je op gebogen oppervlakken kunt graveren. Dat werkt echt voortreffelijk en daarmee heb je vaak niet eens een Rotator nodig om op een half rond object te kunnen werken.

Het werkt al met al erg intuïtief en ik heb nog geen dingen gemist die ik nodig heb gehad voor onze projecten.

Veiligheid:

De S1 is een volledig gesloten machine, waardoor het gebruik van veiligheidsbrillen overbodig is. Dit betekent dat je de S1 kunt gebruiken en je je niet druk hoeft te maken over de aanwezigheid van mensen of huisdieren die toevallig langskomen. Dat maakt dit een heel goede optie voor wanneer de laser niet in een afgesloten ruimte staat.

Er kan alleen gelaserd worden wanneer de beschermkap is gesloten. Deze is voorzien van gekleurd glas waardoor je ook veilig in de machine kunt kijken tijdens het laseren, al raden wij aan dit alsnog niet continu te doen hoe leuk het ook is om het ontwerp te zien ontstaan op je werkstuk.

Afvoer van rook:

Wat betreft de lucht afvoer is het absoluut noodzakelijk om de bijgleverde slang naar buiten of naar het optionele filtersysteem van xTool te laten lopen. Bij het gebruik van de laser komen er rook en andere ongezonde dampen vrij. Ventliatie naar buiten is dan ook aan te raden.

De ventilator is niet al te sterk die in de machine zit, wij hebben er dan ook voor gekozen om deze aan te sluiten op ons reeds bestaande afzuigsysteem dat direct naar buiten loopt. Als je die mogelijkheid hebt is dat een aanrader.

Brand detectiesysteem:

Bij het gebruik van een laser is er altijd kans op brandgevaar. Het belangrijkste is dan ook om altijd in de buurt te blijven en een oogje te houden op de machine. Bij detectie van vuur doormiddel van de twee sensoren zal de machine direct stoppen. Door extra gebruik te maken van het Fire Safety systeem wordt doormiddel van CO2 de zuurstof verdrongen en zal vuur snel doven. Heb je dit systeem niet dan is het zaak om er voor te zorgen dat je snel zelf kunt ingrijpen. Al is de Fire Safety kit geen vervanger voor jouw eigen controle op de machine.

Bij noodgevallen is er ook aan de zijkant een noodknop aanwezig om direct de machine te stoppen. Al had die van mij een iets prominentere plek mogen hebben dan achter aan de zijkant van de machine.

Veelzijdigheid:

Wij hebben deze machine gekozen omdat je er heel erg veel mee kunt, ondanks dat dit eigenlijk een luxe “entry level” machine is, is er eigenlijk vrij weinig wat je er niet mee kunt.

Je kunt er mee graveren en snijden op bamboe, multiplex, fineer hout, MDF, kunststoffen, schuim en cardstock (karton).

Wat hij NIET kan is zonder trucjes graveren op transparante materialen. Dat kan wel, maar daarvoor moet je het materiaal met plakkaatverf of zwart karton ondoorzichtig maken. Maar ook dan krijg je mooie resultaten. Het snijden van bijvoorbeeld transparant acryl dat gaat echt niet. Mocht je dat persé willen dan moet je toch gaan kijken naar een P2 of andere CO2 laser.

Automatische functies:

De S1 heeft een automatische scherpstelling (autofocus) en diepteregeling voor de printkop. Dat betekent dat hij binnen bepaalde grenzen de kop kan verstellen, zodat je op gekromde oppervlakken kunt graveren. Dat is echt een premium functie van deze machine.

Kwaliteit:

Ook daar valt weinig op aan te merken. Scherpe lijnen, mooie consistente kwaliteit (mits je werkstuk mooi vlak ligt, of je een Grid hebt gemaakt), groot snelheidsbereik en vrij stillen werking. Alles komt er haarscherp uit en ik heb de kop c.a. één keer per week schoongemaakt. Dat is even een klein klusje, maar als je daar wat handigheid in krijgt is ook dat zo gedaan.

Formaat:

Ondanks dat de machine zelf mooi compact is, kun je er toch heel veel op kwijt. Het werkoppervlak van de laser is 498 mm x 330 en dat is vrij ruim. Hele grote stukken zou je er nog op kwijt kunnen met de optionele transportband, want dan kun je echt grote stukken kwijt als je dat zou willen.

Onze conclusie:

Wij waren nieuw met het lasersnijden, maar door onze jarenlange ervaring met Vinyl plotters en 3D Printers was het een kleine overstap naar deze techniek. Tot nu toe gaat alles erg voorspoedig en hebben we nog maar weinig dingen gezien die heel erg lastig bleken. Dat komt ongetwijfeld vooral door het gebruiksgemak van deze machine.

We zijn in ieder geval nog lang niet uitgeleerd, uit geëxperimenteerd of uitgespeeld met deze fijne machine. Op termijn zou ik wel eens met een CO2 machine aan de slag willen als uitbreiding op ons bedrijf of een kleine machine willen aanschaffen die ook mee te nemen is op locatie.

Mochten jullie het leuk vinden om wat meer te lezen en te zien over onze projecten, de do’s, don’ts, lessons learned en misschien de accessoires die we nog niet besproken hebben, laat dan gerust een comment achter hieronder. Heb je vragen of leuke ideeën voor een project, dan horen wij het natuurlijk ook graag!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.